Güneş Enerjisi Kurulumunda Fizibilite Analizi

Güneş enerjisi kurulumu için yer seçiminin doğru olması çok önemlidir. GES kurulacak alan, bina vb. gibi yerlerin fizibilite aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli kriterler vardır. Şimdi bu önemli unsurlara beraber bir göz atalım;

-GES kurulacak bölgenin güneş enerjisi potansiyeli çok önemlidir. Alanın gün içerisinde güneş alma süresi ve ışınım değerleri en önemli kriterlerdendir.

-GES kurulacak alan bir arazi ise arazinin satın alma veya kiralama maliyeti.

-GES sistemi arazide kurulacaksa, arazinin şebeke bağlantı noktasına uzaklığı.

-Arazinin teknik kriterleri çok önemlidir. (Arazi eğimi, toprak yapısı, arazinin cephesi, gölgelenme durumu ve ulaşımı)

-Çatı GES kurulumunda özellikle gölgelenme analizi çok önemlidir. Ayrıca trafo ve ana dağıtım panosunun durumu da önemli kriterlerdir.

-Elektrik dağıtım kuruluşu tarafından istenecek ekstra teçhizat. (Otoprodüktör hücresi. Bu konu hakkında ayrıca bir yazı kısa zamanda sayfamızda olacak)

Bu özelliklerle birlikte yeri belirlenen ve çizimi yapılan (AutoCAD gibi çizim programlarında) panellerin yerleşimleri yapılır. Çatılarda yapılacak kurulumlar için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır bunlar; baca, klima motorları, termal solar kolektörleri, duman tahliye bacaları, ağaç gölgeleri, diğer bina gölgeleri vb. gibi unsurlar dikkate alınmalı ve buna göre bir yerleşim planı oluşturulmalıdır.

Güneş panellerinin yerleşiminden sonra öncelikle doğru akım üretilir. Bu üretilen doğru akım (DC), solar invertör (evirici) aracılığıyla alternatif akıma (AC) dönüştürülür. Solar fizibilite analizi için DC güç hesabında kullanılan solar panelin gücü ve kaç adet kullanıldığı önemlidir. Arazinize veya çatınıza yerleştirilen panel sayısı ve gücün çarpılmasıyla DC güç elde edilir. Farklı diğer hesaplamalarla en uygun DC/AC oranı belirlenir. DC güç bulunduktan sonra DC/AC oranları da göz önüne alınarak yeterli sayıda ve güçte solar inverter kullanılmalıdır. İnverter güçlerinin toplamı AC gücü verir ve evirilen AC güç belirlenir.

Elektrik enerjisi üretimi iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar lisanslı ve lisanssız olarak ayrılırlar. Lisanslı GES, üretilen elektrik enerjisini elektrik şebekesi üzerinden serbest tüketicilere aktarır. Lisanssız GES ise santralde üretilen enerjinin bir kısmını yatırımcı tüketir, ihtiyaç fazlası olan kısmı ise elektrik şebekesine aktarılır.

Lisanslı santrallerde enerji satışı iki farklı şekilde yapılmaktadır. Birincisi, üretilen elektrik ikili anlaşmalarla serbest tüketicilere satılır. İkincisi, üretilen elektriğin YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması) kapsamında satışıdır. Lisanslı GES fizibilite analizi sırasında üretilen elektriğin değer satış fiyatı üzerinden hesaplanır.

Lisanssız santrallerde ise üretilen elektriğin belirli bir kısmı tüketim tesisi tarafından kullanılır. Elektriğin fazlası santrale en yakın tedarik şirketi aracılığıyla YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması) kapsamında değerlendirilmek üzere şebekeye aktarılır. Lisanssız santrallerde üretilen enerjinin değerinin hesaplanmasında; Tüketimde kullanılan elektrik enerjisi miktarı kWh ile tüketim tesisinin şebekeden aldığı enerjinin KDV hariç, diğer tüm vergi ve harçlar dahil birim fiyatı çarpılır. Mahsuplaşma sonrası şebekeye verilen elektrik enerjisi miktarı kWh ile elektrik şebekesine satış tarifesi çarpılır. Solar fizibilite hesaplarında elektrik dağıtım kuruluşuna ödenen sistem kullanım bedeli de hesaba katılmalıdır.