Güneş Panelleri Dayanma Süresi Ne Kadardır?
Güneş enerjisi tesisatı yaptıracak olan kişilerin aklına ilk bu paneller ne kadar süre dayanacak sorusu gelmektedir. Güneş panelleri bakım ve onarımı çok titiz ve düzgün yapıldığı zaman 25 ile 30 yıl arasında dayanabilmektedir. Ancak bu süre zarfının sonunda panelleriniz elektrik üretmeyi bırakmayacaktır. Sadece panellerin enerji üretim miktarında bir düşme olacaktır. Bu sistemlerdeki bozulma oranları sadece kullanılan markaya göre değil aynı zamanda kuruldukları yerin iklimine bağlı olarak da değişiklik gösterir. Bu yüzden kesin bir yıl aralığı vermek çok doğru olmayacaktır.

Gelişen teknolojilerle birlikte güneş panelleri çok daha güvenli bir hal almaya başlamışlardır. Ancak kurulumdan sonra gerçek anlamda verim alınabilmeleri ve olabildiğince sağlıklı koşullarda kalmaları için kesinlikle uygun bakıma ve temizliğe ihtiyaç duyarlar. Eğer panelleriniz rüzgâr, enkaz veya diğer doğal afetlere maruz kalmazsa ve fiziksel olarak bir hasar yaşamazlarsa garanti edilen süreler boyunca dayanabilirler.

Güneş paneller çatılarda, tarlalarda yani açık alanlarda olacağı için olumsuz tüm koşullardan ister istemez etkilenirler. Bu nedenle bakım, onarım ve temizlik panelleriniz için çok önemlidir. Panellerinizin ömrünü uzatmak için ilk önce güvenilir bir güneş enerjisi sistemi tedarikçisiyle çalışmalısınız. Kalitesine, ismine ve yaptığı diğer işlere güvendiğiniz bir tedarikçiniz olmalıdır. Bu tedarikçinin projelendirme aşamasından başlayarak kurulum ve bakım hizmetleri vermesi de çok önemlidir.

İkinci olarak güneş panelleriniz yaprak, kir, polen, dal, toz ve kuş pisliklerinden temizlendiğinde mümkün olan en yüksek miktarda enerji üretirler. Bundan dolayı aralıklı olarak profesyonel ekiplerce panelleriniz temizlenmelidir. Ayrıca temizlik esnasında görülen herhangi bir kırılma, çatlama gibi olumsuzluklar varsa bunlarda derhal tedarikçiyle görüşülüp en kısa zamanda düzeltilmelidir.

Bir diğer önemli konu ise rutin bakımlardır. Panellerinizden yeterince verim alabilmeniz için kesinlikle rutin bakımlar aksatılmadan yapılmalıdır. Tüm parçaların maksimum seviyede çalışabilmesi sizin her zaman yararınıza olacaktır.

Son olarak şunu söyleyebiliriz güneş panellerinizden yıllarca maksimum verim elde edebilmek için kesinlikle çok dikkatle bakımları yapılmalı ve temizlikleri aksatılmamalıdır. Ancak bu şekilde panellerinizden istediğiniz gibi faydalanabilirsiniz.