Endüstriyel Alanınızın Çatısı Güneş Enerjisine Uygun mu?

Artık tüm dünyada güneş enerjisi ile elektrik kullanımı oldukça yaygınlaştı. Endüstriyel alanlarda da çatı GES uygulamaları büyük bir yer elde ediyor. Özellikle son dönemlerde artan elektrik maliyetlerini azaltmak adına güneş enerjisi yaptıranlar için bazı durumlar vardır. Örneğin çatı kaplaması, çatı taşıması ve bina yaşı gibi durumlar önemli faktörlerdendir.

Güneş enerjisi yapılacak çatıda en önemli unsurlar çatı yönleri ve çatı eğimidir. Standart açılı çatılarda kuzey ve güney açısı sorun oluşturmaz. Fakat eğimi 16 dereceden fazla olan çatılar için mutlaka bu işin uzmanı olan bir şirketten danışmanlık almalısınız. Böyle durumlarda çatının güney cephesine güneş enerjisinin kurulması daha doğru olabilir. Düz betonlar, mıcırlı çatılar ve membran zeminlerde paneller doğu-batı cephelerine bakacak biçimde ve 13 derecelik açılarla yerleştirilmelidir.

Projeye başlanmadan önce işlerinizin yolunda gitmesi ve herhangi bir sıkıntı yaşamamanız adına resmi makamlardan izinlerin alınması gerekir. Sizlerden istenecek evraklar, raporlar (statik rapor) vb. şeyler hazırlanıp sunulmalıdır. Statik inceleme raporunuza göre çatınızın ve çatı kaplamalarınızın bu sistemi kurmaya uygunluğunu belirleyecektir. Çatınız güneş enerjisine uygun olsun istiyorsanız kurulum sırasında uygun taşımaları kullanmanız gerekir. Kurulum yapılacak çatının taşıyıcılarının sağlamlığı ve çeşitleri güvenlik açısından çok önemlidir. Prefabrik, beton ve çelik taşımalar en yaygın çatı taşıma tiplerindendir.

Kurulum yapılacak çatı için kaplama çeşidi ve yöntemi çok önemli unsurlardır ve hayati öneme sahiptirler. Hayati önem arz etmesinin sebebi sistem bu kaplama ve taşımalara monte edileceğinden dolayıdır. Uzun seneler boyunca çatıda sabit kalacak olan bu sistemin kurulumu bittikten sonra çatının ciddi bir tadilat istememesi gerekir. Çok ciddi bit tadilata gerek duyulursa sistemin tamamen sökülüp çatının tamiri yapılıp daha sonra sistemin tekrar kurulması gerekebilir. Çatı kaplamasında kullanılan yaygın malzemeler arasında sandviç panel, trapez sac ve membran kaplama yer alır.

Yapılacak olan sistemin etrafında gölge oluşturabilecek yüksek bina ve uzun ağaçlar varsa verim açısından çok büyük problem teşkil eder. Ayrıca çatı üzerinde bacalar, klima motorları ve havalandırma motorları bulunuyorsa bunlarda gölge yapabilir ve yine verimliliği olumsuz yönde etkileyecek faktörlerdir. Bacalardan çıkan duman ve buharda verimliliği olumsuz yönde etkiler. Kurulum yapılmadan önce bu unsurların hepsi göz önüne alınmalı ve en az verim kaybı hesap edilerek kurulum yapılmalıdır.