Güneş Enerji Sistemlerinde Önleyici Bakımın Önemi
Önleyici bakım; komplike bir ekipman düzeneğinin çalışır vaziyetteyken periyodik olarak gözden geçirilmesi, ekipman ve tesisatların korunması amacı ile düzenli ve planlı olarak bakım yapılmasıdır. Önleyici bakımlar olası arızaları azaltmak ve önlemek amacıyla yapılmaktadır.

Güneş enerji santrallerinde en önemli işletme-bakım faaliyetlerinden biri önleyici bakımdır. Bu önleyici bakım faaliyetleri hem görsel hem de fiziksel yapılmalıdır. Bunların yanı sıra üreticiden alınan montaj ve kullanım kılavuzlarında belirtilen yönergeler kapsamında kontrol ve doğrulama faaliyetlerini kapsar. Bu yapılan faaliyetler ulusal standartlar ve mevzuatlara uyumlu olmalıdır. Trafo, hücre ve şebeke bağlantı hatları gibi yüksek gerilimle ilgili periyodik bakımlar kesinlikle mevzuata uygun olarak yapılmalıdır. Yapılan tüm bakımlar (aylık,3 aylık, 6 aylık, yıllık) kayıt altına alınmalıdır.

Önleyici Bakımın Avantajları;
-Ekipman güvenirliliği sağlar.
-Ekipmanların ve sistemin, uzun ömürlü ve verimli bir şekilde çalışmasına olanak sağlar.
-Planlanmayan arıza oluşumlarını minimuma indirir.
-Bakım esnasında karşılaşılabilecek ufak ekipman arızalarını, işletmeye fazla pahalıya mal olmadan onarımına yardımcı olur.

   

Önleyici Bakımlarda Saha Genelinde Yapılması Gereken İşlemler;
-Panellerde tozlanma, kuş pisliği, yaprak vb. gibi panelleri kirletecek ve panellerin güneşle temasını kesecek olguların olup olmadığına bakılmalıdır. Böyle durumlar üretim ve verimi kötü etkilemektedir.
-Korozyon kontrolü yapılmalıdır. (Metal bölümler için)
-Taşıyıcı sistem ve konstrüksiyon sisteminin sağlamlığı kontrol edilmelidir. Panel tutucuların sağlamlığı da kontrol edilmelidir.
-Güvenlik ekipmanları kontrolü yapılmalıdır. (Yangın söndürme tüpü, sağlık çantası vb.)

İnverterlerde (güç çeviriciler) yapılması gereken bakımlar; inverterlerin sistem bütünlük kontrolü yapılmalıdır, doküman kontrolü yapılmalıdır, yazılım versiyon kontrolü yapılmalıdır, inverterlerin fan ve filtre temizliği yapılmalıdır. İnverter üzerindeki etiket, işaretleme ve koruma uyarı levhaları kontrol edilmelidir. Aşırı gerilim koruma testi yapılmalıdır ve sigortaların işlevsel kontrolü yapılmalıdır. Ayrıca inverter parametre kontrolü yapılmalıdır.

Bütün kablolarda (AC-DC) bütünlük kontrolü yapılmalıdır, etiket ve işaretleme kontrolü yapılmalıdır ve bağlantıların termografik kontrolü yapılmalıdır. Solar panellerde yapılması gereken bakımlar; bütünlük kontrolü yapılır, bağlantı kutularının kontrolü yapılır, termal kontrol yapılır ve güç-çıkış testi yapılır. Sayaç kontrolünde yapılması gereken bakımlar; bütünlük ve temizlik kontrolleri yapılır, etiket ve işaretleme kontrolü yapılır, modem vb. gibi iletişim cihazlarının kontrolü yapılır, değer ve parametre kontrolü yapılır.

AC panolarda yapılması gereken bakımlar; panoların bütünlük kontrolü yapılır, pano doküman kontrolü yapılır, koruma ekipmanının görsel ve fonksiyonel testleri yapılır, kabloların bütünlük kontrolü yapılır, etiket-işaretleme-sigorta kontrolü yapılır, pano bağlantılarının sıkılık kontrolü yapılır ve pano kilit kontrolü yapılır. Yüksek gerilimde trafo, hücreler, OG kabloları, enerji nakil hattı ve diğer tüm teçhizatlar mevzuat maddeleri kapsamında kontrol edilmeli ve bakımları yapılmalıdır.