Menu
Your Cart

Islak İstifleme

Aydınlatma Kuleleri ve Islak İstifleme

Özellikle tesis içi jeneratörler tam kapasitede çalışırken, ek güç üretimi için kaynak olarak dizelle çalışan ekipmanların kullanılması yaygın bir uygulamadır. Dizel jeneratörler yük ile birlikte çalışmaya göre dizayn edilmiştir. Dizel motor, çıkış gücü seviyesinin çok altında çalıştığı zaman, motor aşırı yakıt tüketimine başlar ve biz buna ıslak istifleme diyoruz. Dizel motorlar %70-80 çıkış gücü oranında etkinlik gösterirler. Eğer motor %40 çıkış gücünün aşağısında uzun süre çalıştırılırsa, aşırı yakıt tüketimine başlayacaktır. Bu aynı şekilde şehirde araba sürmeyle ile ilgilidir, uzun süre düşük hızda gitmeyle aynı şeydir. Islak istifleme meydana gelir çünkü; enjekte yakıt tankları karbonlaştırmıştır, yakıt püskürtmesinin kesilmesine neden olmaktadır. Buji bulunmayan dizel motorlar, yakıtı buharlaştırmak ve ateşlemek için silindirdeki sıcak basınçlı havaya güvenir. Hava tasarım sıcaklığından daha soğuk olduğunda, yanma koşulları idealden daha düşüktür. Yakıt tutuşur ve yanar, ancak tamamen yanmaz. Yanmamış yakıt tükenir ve egzoz sisteminde ıslaklık olarak fark edilir, bu nedenle ıslak istifleme ifadesi. "İstifleme" kelimesi, egzoz borusu için "yığın" teriminden gelir.Ticari jeneratör sistemleri, yüklemeye göre değişkenlik göstererek, düşük çıkış gücü durumlarında, ıslak istifleme problemleri yaşamaktadır. Çünkü; çeşitli yük uygulamalarını yapan kullanıcılar, yapay bir şekilde otomatik yük setiyle jeneratörü yüklemektedir. Özellikle aydınlatma kuleleri, ışık kaynağı olarak kullanımlarının yanı sıra güç üretimi için de kullanılabilir. Bu uygulamanın bir dezavantajı, birikmiş, yanmamış yakıtın egzoz olarak dışarı atılmasına neden olarak ıslak istiflemenin meydana gelebilmesidir. Bu sadece verimsiz olmakla kalmaz, aynı zamanda aydınlatma kulelerinizin ömrünü de kısaltabilir.

Bazı endüstriyel uygulamalarda, aydınlatma kuleleri yalnızca güç kaynağı olarak kullanılır ve aydınlatma için kullanılmaz. Sahip olduğu motor diğer ekipman veya cihazlara güç sağlamak için kullanılır. Örneğin, bir saha kulübesine bir aydınlatma kulesi tarafından güç verildiğinde aydınlatma kulesinin jeneratörünün maksimum verimlilikte çalışması ve tüm yakıtı yakması için kulübenin harcadığı güç yeterli olmadığından aydınlatma kulesinin ıslak istiflenmesi meydana gelebilir. 20kW'lık bir ışık kulesinin yalnızca bir ışık kaynağı olarak kullanılması durumunda, her bir ışık yalnızca 1.000 Watt güç çektiği için ıslak istifleme ortaya çıkabilir. Dört adet 1.000 W ışıkla, maksimum gereksinim yalnızca 4.000 W'tır ve yaklaşık 16.000 Watt kullanılmamıştır. Aydınlanma kulesi jeneratörünün ıslak istiflenmesini önlemek için, kalan mevcut gücü çeken ek elemanları takmak gereklidir.


Sıkça Sorulan Bir Soru Şudur: Neden Bir Jeneratör Değil de Bir Güç Kaynağı Olarak Bir Aydınlatma Kulesi Kullanayım ki?
Genel olarak, bir aydınlatma kulesini yalnızca bir güç kaynağı olarak kullanma niyeti sıkça karşılaşılan bir durum değildir. Ancak, bir çalışma sahasında fazlaca iş ekipmanı mevcuttur ve endüstriyel şantiyede diğer ekipmanları beslemek için bazen fazla güce ihtiyaç olabilir.
Aydınlatma Kulemin Islak İstiflenip İstiflenmediğini Nasıl Anlarım?
Aşağıdaki koşullardan herhangi biri veya tümü mevcutsa, jeneratörünüz muhtemelen verimsiz çalışıyordur:
• Egzoz borunuzdan sürekli siyah egzoz dumanı çıkarsa
• Dizel motorunuzdan, egzoz borularından kalın, koyu renkli bir madde damlıyorsa
• Egzoz yığınının iç kısmında kurum veya sert karbon birikintileri oluşuyorsa
Islak İstiflemeyi Önlemek İçin İpuçları
Islak istiflemeyi önlemenin genel kuralı, çalışma süresi boyunca jeneratör/ışık üzerinde ıslak istiflemeyi engellemek için %80'lik bir yük sağlamaktır.
Kuleye monte edilen ışıklar jeneratör gücünün en az %80'ini çekmiyorsa, aydınlatma kulesinde ki çıkışların diğer endüstriyel şantiye ekipmanına güç sağlamak için kullanıldığından emin olun.
Islak İstifleme İçin Bir Çözüm Var Mı?
20kW'lık bir ışık kulesinin ıslak istiflenmesi durumunda, tüm ışıkları (4.000 Watt) açın ve 6.000-10.000 Watt (%50-80 kapasite) çeken ek ekipman bağlayın ve egzoz sıcaklığını yükselterek minimum 8 saat çalıştırın. egzoz sistemindeki yanmamış yakıtı buharlaştıracak ve kurumu dışarı üfleyecek kadar yüksek olsun ki bu istenmeyen durumdan dolayı daha fazla zarar doğmadan kurtulun.
Bir ünitenin düşük yükte uzun süreli çalışma geçmişi varsa veya yakın zamanda yeterli yükte kullanıldığına dair bir belge yoksa, yük testi prosedürünü uygulayabilirsiniz.

 

Sitemiz en iyi hizmet için çerezler kullanmaktadır. Siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul ediyorsunuz.