Enerji Tüketiminde Farklı Işık Kaynaklarının Etkileri
Enerji maliyetlerinin artmasıyla birlikte evleri aydınlatmak daha pahalı hale geliyor. Ev aydınlatması için vereceğiniz kararlar sizin çok önemlidir. Bütçenizi zorlamamak adına aydınlatma seçeneklerini iyi seçmeniz gerekmektedir.

Işık yayan diyotlar (LED’ler) enerji verimliliği, parlaklık ve maliyet tasarrufu açısından aydınlatma teknolojisinde harika işler çıkarmaktadır. LED seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında; renk geriverim indeksi ve renk sıcaklığıdır. Renksel geriverim indeksi, ışık kaynağının renkleri ne kadar doğru oluşturabildiğini gösterir. Diğer önemli husus olan renk sıcaklığında ise sayı ne kadar yüksek olursa, ışık kaynağı o kadar güçlü olur. LED ampuller yüksek sıcaklıklara karşı savunmasızdırlar. LED devresi çok ısınırsa bağlantılarından daha fazla akım geçer. Bu bağlantı çok ısındığında ampulün patlamasına neden olur. LED’ler cıva içermez ancak kurşun ve arsenik gibi başka tehlikeli elementler içerebilir.

Geleneksel akkor aydınlatma verimsiz bir seçenektir. Akkor aydınlatma, enerji verimliliği eksikliği nedeniyle artık eskide kalmaya başlamıştır. Akkor lambaların kullanımı çok maliyetlidir. Satın almak çok maliyetli değildir ancak ömürleri kısadır. Ayrıca yüksek enerji maliyetleri nedeniyle daha fazla fatura ödersiniz. Bundan dolayı akkor aydınlatmanız varsa daha enerji verimliliği olan ampullerle değiştirmelisiniz.

LED aydınlatmaların geleneksel aydınlatmalara göre en büyük avantajlarından birisi tasarım seçeneklerinin çok daha fazla olmasıdır. Ayrıca LED ışıklarda sıcak beyaz, soğuk beyaz veya gün ışığı seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra LED aydınlatmalar, canlı kırmızı ve yumuşak sarı renklere kadar geniş bir yelpazeye sahiptirler.

Akkor ve kompakt floresan ampullerin hala piyasada olmasının nedenleri vardır. Bunun en büyük sebebi fiyatlarının uygun olmasıdır. LED ampullerin son dönemlerde fiyatları uygun olmaya başlasa da diğer ampul çeşitlerini piyasadan silememiştir. Hala LED ampuller diğer seçeneklere göre pahalıdır.