Güneş Enerjisi Kurulacak Alanda Keşif Yapılması ve Keşfin Önemi
Güneş enerjisinden çok daha verimli bir şekilde faydalanmak istiyorsanız yapacağınız ilk şey profesyonel bir ekipten yardım almanızdır. Aslında sistem kurulmadan önce yapılması gereken en önemli aşama keşif aşamasıdır. Çünkü bu aşama projenin en başında yapılırsa daha net ve sağlam sonuçlar alınır. İlk keşiften elde edilen bilgiler, ölçüler vs. solar enerji kurulum projesinde çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Keşif aşaması GES kurulacak alanı yakından görüp santralin en baştan düzgün, uygulanabilir ve bir bütün içerisinde kurulmasında çok önemli husustur. Tabi ki projenin ilerleyen aşamalarında daha detaylı keşiflerde yapılmalıdır.
İlk önce arazinizin GES kurmaya uygunluğu kontrol edilmelidir. Çatınızın uygunluğunu görmek ve potansiyelini sonuna kadar verimli kullanmak için çatınızda keşif yapılmalıdır. İyi bir inceleme hataları en aza indirerek daha doğru bir kurulum yapılmasını sağlar. Örneğin planlama hataları ve hatalı hesaplama yapılmasının önüne geçecektir.
Yerleşim, projelendirme ve kurulum aşamalarının daha doğru ve uygulanabilir olması için keşfin önemi oldukça önemlidir. Keşiften çıkan sonuçlara göre GES kurulumu için sistem tasarımı, yerleşim planı ve diğer önemli analizlerle maliyetin oluşturulması amaçlanır.
GES kurulacak yerde statik ve elektriksel olarak altyapı incelenmelidir. Gelen ekibin video ve fotoğraf çekmesi önemlidir ve metre, pusula gibi gerekli olan eşyalarında bulundurulması gerekmektedir. Genelde dışarıda çalışılacak olunması nedeniyle keşfe gitmeden önce tüm hazırlıklar yapılmalı ve hiçbir malzeme unutulmamalıdır. Keşif dosyasının içerisinde neler olması gerekiyorsa keşifle birlikte hazırlanmalı ve dosyaya konulmalıdır. Bu işlem sonraki aşamalarda firmaya, çalışanlara ve sizlere çok kolaylık sağlayacaktır.

   

GES Kurulurken Statik İnceleme Detayları;
-Çatı ölçüleri en ve boy olarak ölçülmelidir.
-Kullanılacak malzemeler için çatı kaplaması detaylı bir şekilde incelenme ve ölçümler yapılmalıdır.
-Çatıdaki bacanın eni, boyu ve yüksekliği ölçülmelidir. Bunun nedeni bacanın yaptığı gölge, yerleşim ve verimlilik açısından oldukça önemlidir.
-Eğer çatıda ışıklandırma veya havalandırma boşlukları varsa bunların ölçümü yapılmalıdır.
-Çatıda parapet varsa yüksekliği ölçülmelidir. Bunun sebebi parapetin yaptığı gölge verimlilik açısından önemlidir.
-GES kurulacak alan fazla rüzgâra maruz kalan bir bölgeyse bu keşif raporuna yazılmalıdır. Çünkü panel tutucular alınırken buna dikkat edilmesi gerekir.
-Çatıda olan menholler ve mahya tepelerinin ölçüsü alınmalıdır.

Menhol: Toplayıcı-taşıyıcı yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarında kontrol, müdahale, havalandırma, bağlantı, dönüş gibi amaçlarla kurulan bacalara Muayene Bacası (menhol ) denir.

Mahya: Çatının en üst sınırı ve aynı zamanda iki saçaktan yükselen çatı yüzeylerinin yatay bir doğru boyunca kesiştiği ara kesittir.
Çatının şekli, çatının büyüklüğü, çatının kaplaması ve çatı taşıyıcısı statik açıdan ve projelendirme aşamasında çok önemlidir. Çatı kaplaması sandviç panel, trapez ve membran olabilir. Taşıyıcı sistemde ise çelik ve betonarme kullanılabilir.

GES Kurulurken Elektriksel İnceleme Detayları;
Trafo tipi, trafo gücü, ana şalter değeri, kabloların belirlenmesi gibi detaylar bulunmaktadır. Trafo gücü yetersizse size trafo gücü yükseltmeyi önerebilirler ve bunu rapora işlerler. Ana şalter değeri GES kurulum aşamasında bağlantı sistemi açısından çok önemlidir. Ayrıca yardımcı şalterin değeri de sisteme uygunsa keşif raporuna eklenmelidir. Kabloların belirlenmesi ve en iyi sistem tasarımı için en ve boy belirlenmeli ve rapora eklenmelidir. Sistem içerisinde jeneratör varsa oda incelenmeli ve keşif raporuna eklenmelidir.
GES kurulumundan önce keşif sırasında yapılacak en önemli işlerden birisi inverterlerin yerinin belirlenmesidir. İnverterler uygulanabilirlik açısından hem panoya yakın olmalıdır hem de verimlilik ve ısı dolayısıyla tesisin kuzeye bakan tarafına yerleştirilmiş olması çok önemlidir.
Keşif bittikten sonra keşif raporu yetkililere teslim edilir bundan sonraki süreç teklif aşamasıdır. Size verilen tesisin kurulumu teklifinde de anlaşılırsa en son aşama olarak kurulum aşamasına geçilir.