Güneş Enerjisi Sistemlerinde Performans Oranı
Güneş enerji santrallerinde kurulumundan baz alarak konuşursak ilk 25-30 sene en yüksek verimliliğin alınacağı yıllardır. Bu süre zarfı değişkenlik gösterip daha az veya daha fazla yıllarda olabilir. Son dönemlerde gelişen işletme ve bakım teknikleri doğru ve yerinde uygulanırsa üretilen enerji oranı artırılabilir. Performans oranı denilen bu kavram fotovoltaik panellerde göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir durumdur. GES performans oranı; üretilen gücün referans güce oranı olup birçok etmene bağlıdır. Bu etmenler arasında tasarım, çevresel koşullar, kullanılan malzemenin kalitesi gibi değişik etmenler bulunur ve çok önemli bir analiz verisidir. Yatırımcılar, kurulum ve bakım hizmeti sunan şirketlerin bu durumları dikkate alması çok önemlidir. Güneş enerji santrallerinin kalitesini ortaya koyan kavrama GES performans oranı diyebiliriz. Bu oran santral kapsamında ne kadar yüksek tutulursa santralden elde edilen gelir doğru orantılı olarak artacaktır. GES projeleri tasarlanırken göz önünde bulundurulan ana veriler fiyatlandırma ve performans oranıdır. Bundan dolayı kurulum projelendirmesinde uygulamacılar bu iki verinin dengeli olmasına dikkat etmelidir.

Güneş enerji sistemlerinde performans oranını etkileyen en büyük etkenler; gölgelenme, tozlanma, yansıma, ışınım, sıcaklık, inverter kayıpları ve kablo kayıpları gibi fiziksel etmenlerdir. Bu sayılan etmenler güneş enerjisi santrallerinin teoride ürettiği enerjiyi yüzde 75-76 oranlarına düşürmektedir. Yüzdelik kayıpları küçük olarak görmemelisiniz, aradaki yüzde 25-26’lık kayıp bir sistem için oldukça büyük bir kayıptır. Büyük kazançlar sağlayabileceğiniz güneş enerji santrallerinde bu kayıpların etkileri uzun vadede bariz olarak karşınıza çıkacaktır. İşte burada devreye girecek olan bu sistemi yaptırdığınız kurum veya kuruluşlardır. İş yaptığınız kurum veya kuruluşun işletme bakım ve AR&GE departmanları çeşitli veri analizleri, GES izleme sistemleri ve saha uygulamaları sayesinde performans oranını mümkün olan en üst seviyeye çıkarılmasını sağlamalıdır.

Güneş panelleri başka sistemler gibi zaman içerisinde kötü koşullarla birlikte yıpranırlar, bozulurlar, hasar görebilir veya çeşitli diğer sebeplerden ötürü verim kaybı yaşayabilirler. Güneş enerji santralinizin panellerinin performans oranını arttırabilmeniz için; sektörde güvenilen bir firma ile çalışmak sizin için her zaman doğru bir seçim olacaktır. Güneş panellerinin kurulumu esnasında yaşanabilecek panel montaj hataları, inverter montaj hataları, topraklama hataları, kablolama hataları, taşıyıcı sistemin yanlış kurulumunun yapılması gibi sorunları tecrübeli ve güvenilir kurulum ekipleri olan bir firma seçerek minimuma indirebilirsiniz. Aynı zamanda seçeceğiniz firmanın işletme ve bakım hizmeti yönünden de çok iyi olması gerekmektedir. Güneş enerjisi sistemlerinde bakımın önemi oldukça mühim bir konudur. Periyodik ve kaliteli bakım güneş enerji santrallerinde performansı doğrudan etkiler. Bakım kısmı ikiye ayrılır;

-Önleyici Bakım; arıza yaratabilecek unsurların bakımlarını, santralin periyodik denetimini, panellerin ve santraldeki diğer ekipmanların (İnverter, trafo vb.) genel temizliğini sağlayan ve denetleyen bakımdır.

-Düzeltici Bakım; santrallerde oluşan anlık arızaların çeşitli sistemler yardımı ile anlık takibini yapıp hızla düzelterek enerji kaybının mümkün olduğunca minimum seviyede kalmasını sağlayan bakımdır.