İnvertör Hakkında Bilgiler
İnvertörün Türkçe anlamı evirici yani bir dönüştürme sistemidir. İnvertör ya da inverter, doğru akımı alternatif akıma çeviren elektronik cihazlara denir. Bir akü grubu veya güneş panellerinden alınan doğru akım (DC), kullanıma uygun olacak şekilde 220 Volt monofaze veya 380 Volt trifaze alternatif akıma (AC) çevrilir. Güneş enerji sisteminiz şebekeye bağlı (On-Grid) veya şebekeden bağımsızda (Off-Grid) olsa kesinlikle bir inverter cihazı kullanmanız gerekir. İnvertörün Türkçe anlamı evirici yani bir dönüştürme sistemidir.

İnvertörler kullanım amaçlarına göre iki gruba ayrılırlar; doğru akım (DC) kaynağından alternatif akım (AC) üretmek. Üretilen AC akımın gerilimini veya frekansını değiştirmek. İnvertörlerle sıfırdan elektrik üretilmez sadece çevrim yapılır. Kullanılan tüm enerjiyi akü veya güneş panelinden çekerler ve 12-24-48-110 V doğru akımı 220V veya 380V alternatif akıma çevirirler. Doğru akım ile alternatif akım arasındaki fark; doğru akım, güç kaynağından tüketim noktasına ve tüketim noktasından güç kaynağına aynı yönde yol alarak daire çizmesi durumunda oluşan akımdır. Alternatif akım, elektronlar saniyede 50-60 kere (50-60 Hertz) yön değiştirerek belirli bir salınım halindedirler. Elektrik kullanımında alternatif akımın yaygınlaşmasının en önemli sebeplerinden birisi, enerji taşıma hatlarında enerji kayıplarının daha az olması ve daha basit devrelerle dönüşümünün sağlanabilmesi olmuştur.

İnvertörler farklı yapılarda üretilirler. Bunların en çok tercih edileni tam sinüs invertörlerdir. Tam sinüs invertörler gelen dalgaları tam sinüs olarak alığılar ve yüzde 94 oranında verimlilik sağlarlar. Tam sinüs invertörler özellikle elektronik ekipmanların daha uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir. Modifiye sinüs invertörler, tam sinüse yakın bir çalışma şekline sahiptir. Genel olarak beyaz eşyalarda kullanılan bu invertör çeşidi kare dalga yayarlar. İnvertör teknolojisi gün geçtikçe gelişen ve farklı teknolojiler sunmaya devam eden büyük bir endüstriyel alandır. Bunların yanı sıra güneş enerji sistemlerinde kullanılan On-Grid ve Off-Grid invertörler ve Hybrid invertör çeşitleri de bulunmaktadır.

Şebekeden gelen gerilim dalgalanmalarını ve pikleri filtre devresinden geçirerek temizleyen invertör bu etkilerden kaynaklanan motor ve mekanik aksam hatalarını azaltır. Bu parçaların bakım ve tamir maliyetlerini en aza indirir ve ömürlerini uzatır. Ayrıca, invertör reaktif enerjiyi azaltarak tasarruf sağlanmasına imkân verir. Güneş enerji sistemlerinde yaygın olarak kullanılırlar. Hareket halinde alternatif akım kullanabilmek amacı ile karavanlar ve teknelerde de kullanılan invertörler, UPS (Uninterrupted Power Supply) yani elektrik kesintilerine ve voltaj değişikliklerine karşı kullanılan cihazlarda da kullanılırlar. Akü grubu ile elektrik depolanan ve alternatif akım halinde elektrik tüketilen birçok alanda yaygın olarak kullanılır. Televizyon, aydınlatma lambaları, bilgisayar, matkap ve beyaz eşya gibi elektronik aletlerde kullanılır. Hassas ölçüm gerektiren işlerde kullanılan ölçüm aletlerinde kullanılır. Yenilenebilir enerji kaynaklarında örneği rüzgâr tribünlerinde de kullanılırlar.

İnvertör Kullanımının Faydaları Nelerdir?
-Şebeke frekansındaki bozucu etkilerden kaynaklı motor ve mekanik aksam hatalarının en aza indirilerek tamir bakım maliyetlerinin minimum seviyede tutulması, bu nedenle de motor ve mekanik düzen ömrünün uzatılmasını sağlar.

-Sabit hızlı bir pompa ya da fanın kapasite kontrolü için kısma vanaları, panjur ya da damperler kullanılabilir. Bu cihazlar basıncı arttırarak fan ya da pompayı eğri üzerinde daha az akışa izin verecek bir noktada çalışmaya zorlar. Güç kullanımı basınç ve akışın bir ürünüdür. Çıkışın kısılması basıncı arttırırken akışı azaltır ve bir miktar enerji tasarrufu sağlar.

-Devir değişikliği için dişli veya kasnak düzeneklerine ihtiyaç duyulmaması nedeniyle devir değişikliklerinin hızlı ve maliyetsiz yapılabilmesi.

-Yumuşak yol verme özelliği nedeniyle ilk kalkış ve duruş anında mekanik düzeneklere yapılan darbeli kalkış ve duruş özelliğinin olmaması nedeniyle mekanik bakım ve arıza maliyetlerinde bir azalma, bakım sürelerinin ve ömürlerinin uzamasına katkıda bulunur.